Yll i kinematografisë shqiptare “mësusi” Timo Flloko

Yll i kinematografisë shqiptare “mësusi” Timo Flloko

Timoleo Flloko ose Timo siç njihet nga publiku (lindur në Pejë më 26 prill 1948) është një aktor shqiptar.

Rjedh nga nje familje Gjirokastrite. Shkollën e mesme e mbaroi në Vlorë dhe Institutin e Lartë të Arteve në degën Dramaturgji në Tiranë në vitin 1970. Timo Flloko pa mëdyshje mund të quhet një yll i kinematografisë shqiptare, nga të paktët aktorë shqiptarë të cilët ia kanë kushtuar karrierën e tyre ekskluzivisht filmit. Është gjithashtu një nga pedagogët më të respektuar të Akademisë së Arteve.

Prej disa vitesh ka zgjedhur të jetojë duke ndarë kohën e tij mes Amerikës dhe Shqipërisë.Gjate qendrimit te tij ne Amerike prej shtate vitesh arriti te futet edhe ne boten e Holliwodit ku luajti ne disa filma.Pas kthimit nga Amerika u kthye ne Tirane ku tani punon si pedagog ne Akademin e arteve ne Tirane ne degen e aktrimit dhe regjizures

Hyri në kinema shumë i ri, vetëm 19 vjeç. Por dy filmat e tij të parë, “Ngadhnjim mbi vdekjen” (1967) dhe “Përse bie kjo daulle” patën fat të keq. U ndalua nga regjimi i kohës për arsye banale. Brezat e njohën dhe e çmuan talentin e tij më së pari në rolet e Meços në filmin “Kur zbardhi një ditë” dhe Kabos në “Malet me blerim mbuluar”, të xhiruar në vitin fatlum 1971. Niveli i interpretimeve të tij filmike erdhi gjithmonë duke u rritur. Pasuan Kanani tek “Shtigje lufte” (1976) dhe Luani tek “Lulëkuqet mbi mure”, ky i fundit i nderuar me Medaljonin e Festivalit të Filmit, më 1977.

Filmografia
Watch! (2008) …. Andrea

Pamje nga ura (2007) teater

Stay Awake (2006)…..Mirosh

In Between (2006/I)……Nick

Syri magjik (2005)…..Niko

Evil Never Dies (1999) (episodi i V)…. Mustafa

Angel’s Dance (1999)…. Shanku (The Shank)

K-911 (1999) (V)…. Xhonson (Johnson)

Përdhunuesit (1995)

Loin des barbares (1994)…. Vladimiri

Vdekja e kalit – (1992)…..Agroni

Balada e Kurbinit (1990)……Gurgen Dreni

Binarët (1987)……

Vrasje në gjueti (1987)……

Fillim i vështirë (1986)……Bujari

Rrethimi i vogël (1986)……Shoku Agron, kryetari

Të paftuarit (1985)……

Militanti (1984)……Visar Shundo (Vasil Shanto)

Nata e parë e lirisë (1984)……Ceçemi

Ballë për ballë (1979)……Inxh. Sergej

Liri a vdekje (1979)……Cerçiz Topulli

Njeriu me top (1977)……Mato Gruda

Lulekuqet mbi mure (1976)……Luan Sina, mësuesi

Shtigje lufte (1974)……Kanan Tafili (Kajo Karafili)

Kur zbardhi një ditë (1971)……partizan Meço

Malet me blerim mbuluar (1971)……Kapo Dalipi

Përse bie kjo daulle – (1969)……

Gadhnjim mbi vdekjen – (1967)……Fatosi

COMMENTS

WORDPRESS: 0