google seo Beylikdüzü Halı Yıkama Bahçeşehir Halı Yıkama Halkalı Halı Yıkama

Ja përse vejushat shqiptare martoheshin natën!

Ja përse vejushat shqiptare martoheshin natën!

Në shoqërinë tradicionale shqiptare, martesa e parë konsiderohej ngjarje shumë e rëndësishme, jo vetëm për bashkëshortët, por edhe për familjet e fiset e tyre.

Një vlerësim i tillë shprehej në një fond mjaft të pasur krijimesh folklorike si: këngë, anekdoda, fjalë të urta etj.

Kanë qenë më të përhapura, pothuajse në të gjitha krahinat e hapësirës shqiptare në Ballkan këto proverba: “Fati i parë-lulja në ballë”, “Qorr e me një sy të isha, po gruan e parë ta kisha”, “Kurorë e parë-yll në ballë, kurorë e dytë-të dalin sytë, kurorë e tretë-të fut në dhetë”.

Këto konceptime për martesën e parë ndikonin që në shoqërinë tradicionale t’i kushtohej vëmendje e veçantë, jo vetëm përzgjedhjes së ndërsjellë të partnerëve, por edhe ceremonisë së dasmës që lidhte me kurorë martese një vajzë dhe një djal beqar.

Dasma zhvillohej si një spektakël. Numri i dasmorëve simbolikisht shprehte gjendjen e famijes që organizonte dasmën.

Në shumicën dërrmuese të rasteve, martesa e dytë lidhte me kurorë dy bashkëshorë të ve, por edhe të divorcuar, kjo e fundit pak më rrallë sepse në atë kohë numri i divorceve ka qenë i ulët.

Në shumicën e krahinave të Shqipërisë, dasma e dytë që lidhte me kurorë martese dy bashkëshortë të ve, përgjthësisht realizohej me shumë pak njerëz, më së shumti familjarë e të afërm.

Martesa e parë realizohej ditën ndërsa martesa e dytë, në shumicën e rasteve realizohej natën.

Pse në aleancë me errësirën?

Sipas mendësive të përhapura ndër banorët e Malësisë së Tetovës dhe të mjaft krahinave të tjera të hapësirës shqiptare, të vejat nuk mund të shkonin te burri ditën, por natën, pasi të kishte rënë terri i mbrëmjes ose para agimit, ende pa dalë drita, për të mos parë kurrgjë rreth e rrotull.

Kjo sepse besohej, sipas bestytnive, se gjithçka që shohin ato rreth e rrotull nuk zhvillohet. Sytë e gruas së ve duhej të shihnin sa më pak, mundësisht asgjë, sepse shikimi i tyre provokonte terslliqe e deri fatkeqësi.

Z.D “Lente të ndërveprimit simbolik”/Mapo.al

COMMENTS

mersin escort | malatya escortantayla escortMalatya escortEskişehir escortKayseri escortKonya escortMalatya escortEskişehir escort Mersin escortKayseri escortMalatya escortEskişehir escort Mersin escortantayla escortMersin escortEskişehir escortKayseri escortMalatya escortKonya escortEskişehir escort Malatya escortKayseri escortMersin escortEskişehir escort Malatya escort
Lipstick kıbrıs