Çudit UNESKO: Lahuta nuk është shqiptare por serbe

Çudit UNESKO: Lahuta nuk është shqiptare por serbe

UNESKO e ka futur lahutën në listën e trashëgimisë kulturore serbe.

Organizata beson se instrumenti nuk ka origjinë shqiptare, por serbe.

Edhe pse këndimi me lahutë ka gjurmë të forta në historinë e disa prej trevave të Shqipërisë, tanimë do të njihet në të gjithë botën si vlerë kulturore e Beogradit.

Çdo i huaj do të informohet që kjo vegël muzikore është serbe që në fakt ka një lidhje të fortë me veriun e vendit tonë.

Gjurmët e saj i shohim në Krujë, në Veriperëndim, pastaj Malësi e madhe, Hoti e Gruda, Kelmendi, Kastrati, Rranxat e Shkodrës, Dukagjin, Postrribë, Shllak, Nikaj-Merturi dhe në zonat e Malësisë së Gjakovës. Gjithsesi, nga sot një vend tjetër do të krenohet me të duke e quajtur si pasuri kombëtare.

Përpos këtij vendimi të çuditshëm të UNESCO, pala shqiptare ende nuk ka asnjë reagim.

Ministrja Kumbaro ende nuk ka marrë asnjë masë apo vendim për këtë gjë.

COMMENTS